Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 123 χώρες–μέλη και πάνω από 1.000.000 αθλητές αγωνιστικού μπριτζ. Στη δύναμη της, όπως και στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EBL), που υπάγεται στην Παγκόσμια και είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών, ανήκουν όλες –ανεξαιρέτως – οι χώρες της Ευρώπης. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε ως άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002. Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα διεθνείς διοργανώσεις και παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφόρων κατηγοριών, όπως open, νέων, γυναικών, seniors, μεικτών κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια, συνέπεια της ανάπτυξης του αθλήματος αλλά και της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των παιδιών, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την προώθησή του στις μικρές ηλικίες. Έτσι το 2014 παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων διοργανώθηκε για πρώτη φορά Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων, για αθλητές έως 16 ετών, ενώ μόλις την επόμενη χρονιά, το 2015, διοργανώθηκε και το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων.
Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή οργάνωση στην κατηγορία των παίδων το καλοκαίρι του 2017, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων που έγινε στο Samorin της Σλοβακίας, όπου με μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση τερμάτισε στην 9η θέση, γεγονός που χάρισε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 στην Κίνα.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ιδρύθηκε το 1965, ενώ το μπριτζ αναγνωρίστηκε ως πνευματικό άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1975. Σήμερα αριθμεί συνολικά 58 σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερους από 4.500 ενεργούς αθλητές.
Σχετικά με το μπριτζ στις νεαρές ηλικίες έχουν γίνει κατά διαστήματα διάφορες προσπάθειες σε διάφορες περιοχές, αλλά για πρώτη φορά μια συντονισμένη και εστιασμένη δράση με στόχο τις ηλικίες κάτω των 16 ετών ξεκίνησε το 2015-2016, με την συγκρότηση της υποεπιτροπής Παίδων, και την ταυτόχρονη διοργάνωση μαθημάτων σε μικρά παιδιά από δύο ομίλους, τον ΟΑΜΛΕ στην Αθήνα και τον ΟΑΜΚ στην Καλαμάτα. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν ακολουθήσει και άλλες περιοχές (Λάρισα, Σέρρες) οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο παιδικό μπριτζ, και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.
Η περίπτωση της Καλαμάτας
Κατά διαστήματα, στον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας (ΟΑΜΚ) (ιδρ. 1977) εμφανίζονταν κάποια παιδιά, τα οποία ήταν γιοι και κόρες αθλητών του ομίλου. Κανένα από τα παιδιά αυτά όμως δεν έμενε για πολύ καιρό. Έρχονταν κι έφευγαν. Η αλλαγή έγινε τη χρονιά 2013-14. Τότε εμφανίστηκαν δύο παιδιά στον όμιλο, μαθητές Δ’ και Ε’ Δημοτικού, τα οποία είχαν λαχτάρα να μάθουν μπριτζ. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές. Τα δύο αγόρια δέσανε μεταξύ τους, και έγιναν συμπαίκτες, ενώ ο δάσκαλος που είχε αναλάβει τα μαθήματα εκείνη τη χρονιά, ο Βασίλης Ρουσέας, αγκάλιασε τα παιδιά, τα ενθάρρυνε και τα βοήθησε με έξτρα μαθήματα. Η αρχή είχε γίνει.
Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε στον όμιλο άλλο ένα κοριτσάκι, Δ’ δημοτικού, το οποίο όμως στη μέση της χρονιάς εγκατέλειψε (προσωρινά), καθώς δεν υπήρχε κάποιο άλλο μικρό παιδί για να “δέσει”. Η έκρηξη όμως έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά, 2015-16, όπου για πρώτη φορά, διοργανώθηκαν από τον ΟΑΜΚ μαθήματα μπριτζ αποκλειστικά για παιδιά. Φυσικά οι πρώτοι μαθητές ήταν παιδιά των αθλητών του ομίλου. Τις χρονιές που ακολούθησαν, 2016-17 και 2017-18 διοργανώθηκαν και πάλι μαθήματα μπριτζ για παιδιά, με τη διαφορά ότι πλέον οι μαθητές που έρχονταν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, έρχονταν επειδή “κάτι είχαν ακούσει” για το μπριτζ, και όχι επειδή έπαιζαν οι γονείς τους. Από στόμα σε στόμα, από φίλο σε φίλο, κάθε χρόνο πια μαζεύονται μικρά παιδιά στην Καλαμάτα με λαχτάρα να μάθουν μπριτζ. Μαθαίνουν όλα; Μένουν όλα; Φυσικά και όχι. Αλλά εκείνα που επέμειναν και έμειναν, ανταγωνίζονται πλέον με ίσους όρους τους ενήλικες αθλητές του ομίλου.
Επιστέγασμα της προσπάθειας του ΟΑΜΚ στο παιδικό μπριτζ, ήταν η συμμετοχή δύο παιδιών-αθλητών του (εκείνων των δύο που έκαναν την αρχή…) στην εθνική ομάδα μπριτζ παίδων 2017, και η συμμετοχή τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων στο Σαμορίν της Σλοβακίας, ενώ με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση είδαμε τη συμμετοχή και τρίτης αθλήτριας στην εθνική ομάδα παίδων 2018, (εκείνο το κοριτσάκι που ήρθε τη 2η χρονιά), που θα μας εκπροσωπήσει στην Κίνα, τον Αύγουστο του 2018, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!
Είναι σίγουρο ότι και άλλα παιδιά από τον όμιλο της Καλαμάτας θα στελεχώσουν τις εθνικές μας ομάδες στο μέλλον.